Veelgestelde vragen

Veel mensen hebben geen idee van wat ze moeten verwachten van zanglessen. Daarom heb ik de meestgestelde vragen voor jullie op een rijtje gezet.

Vanaf welke leeftijd kun je zangles nemen?

Als minimale leeftijd hanteer ik 10 jaar. Toch blijkt vaak in de praktijk dat het helemaal van het kind afhangt of dit de juiste leeftijd is om te beginnen. Bij jonge kinderen spreek ik dan ook met de ouders vaak een proefperiode af om te kijken of het kind er echt aan toe is. 

Wanneer ben ik te oud om met lessen te beginnen?

Je bent nooit te oud om te gaan zingen! 

Ik heb geen enkele zang-ervaring. Is dat een probleem?

Nee, dat is helemaal geen probleem! Zingen kun je leren, net zoals je een instrument kunt leren bespelen. Ik heb leerlingen die al jaren in een koor of band zingen maar ook mensen die alleen in de badkamer hun stem hebben laten horen.

Ik vind zingen met iemand er bij heel eng, is dat raar?

Onzekerheid over je eigen stem is heel normaal. Zomaar gaan zingen waar iemand anders bij is is dan ook voor de meeste mensen echt heel eng! Dit zorgt vaak voor een hoge drempel om met lessen te beginnen. Ik zorg er voor dat je in een veilige omgeving kunt experimenteren met de mogelijkheden van je eigen stem. Er móet niks, en fouten maken mag!

Ik denk dat ik heel vals zing, kan ik het dan wel leren?

Ja dat kan! Vals zingen heeft meestal niets te maken met slechte muzikale oren, maar slechts met je lichaam dat nog niet weet hoe je je stem kunt aansturen. En dát kun je dus leren!

Ik wil graag les samen met een vriend of vriendin, kan dat?

In het verleden heb ik duo-lessen gegeven. tegenwoordig zijn de lessen altijd individueel omdat ik bij de duo-lessen vond dat ik niet genoeg kon ingaan op de persoonlijke hulpvragen van de studenten. Geen duo-lessen meer dus!

Ik kan geen noten lezen, is dat erg?

Dat is absoluut niet erg! Ik studeer samen met jou een nieuw liedje in en dat kan helemaal zonder kennis van het notenschrift!

Kan ik bij de zangles ook muziektheorie leren?

Ja dat kan als je dat graag wil. Ook eenvoudig jezelf leren begeleiden op de piano behoort tot de mogelijkheden. Maak deze wensen altijd kenbaar als je met lessen wil beginnen!

Krijg ik huiswerk mee?

Nee hoor! Zingen is leuk en ontspannend en dat moet het vooral ook blijven! Het kan zijn dat ik je vraag om eens te luisteren naar een bepaald liedje of dat je misschien eens oefent met je ademhaling, maar in principe laat ik dat aan de student over. Niks móet!

Hoe word ik begeleid? Is dat met karaoke ?

Ik begeleid mijn leerlingen zelf op piano en soms op de gitaar. In een enkel geval maak ik gebruik van karaoke begeleiding, maar dat is alleen als het niet anders kan.

Kan ik ook ervaren hoe het is om op een podium te staan?

Ja dat kan zeker! Ik organiseer als het kan ieder jaar een leerlingenconcert waar alle leerlingen mogen optreden. Dit gebeurt met veel aandacht! het is een echt concert in een zaal met veel publiek en echte muzikanten! deelname is niet verplicht, maar wel een echte aanrader!

In de loop der jaren zijn er al heel wat leerlingenconcerten geweest! Hier zie je een aantal posters van concerten uit het verleden. Met als hoogtepunt natuurlijk mijn jubileumconcert in 2016. Toen Zang en Zo 20 jaar bestond is dat groots gevierd met een fantastisch concert!